top of page

Про захист добросовісної репутації виробника

Updated: Sep 30, 2023


У захищених об'єктів інтелектуальної власності дуже широкий спектр функцій. Одним з важливих аспектів є репутація виробника або дистриб'ютора. Виробник, як і представник на ринку, відповідають за якість продукції та / або послуг.

Отже вкрай необхідно захищати свою продукцію та послуги від підробок.

Найпершою та найпростішою підробкою є повне копіювання або випадкове часткове співпадіння оригінальної назви (ТМ): продукту, послуги, компанії.

Наслідки можуть бути проявлені в обидві сторони.

З одного боку - гарний продукт або послуга не реєструвалися і з'явилися інші з такою ж або схожою назвою. В такому випадку позитивний, можливо багаторічний кропіткий наробок однієї компанії використовує інша.

З іншої сторони - гірша якість інших шкодить імені чесного виробника.

Також є зрозумілим, що захист необхідно починати не з моменту появи конкурентів, схожих назв або, в гіршому випадку, претензій від інших власників, а з моменту появи наміру про створення якісного продукту.

Відтак, вкрай важливо захищати свої торговельні ринкові імена (ТМ), попередньо проводити ретельний якісний аналіз і назв, і виробників, враховуючи варіанти іноземних реєстрацій; після перевірок за необхідності корегувати позначення, графічні (зображували ні) частини, види діяльності тощо.

Отже, захист своєї інтелектуальної власності це відповідальність перш за все виробника та власника продукту, послуги, технології, дизайну і якість такого захисту в першу чергу залежить від того, коли цей процес починають і як його виконують.

Безсумнівно, намагатися виправити потім складніше, ніж зробити правильно одразу.



Recent Posts

See All

Патентна чистота

Пошук на патентну чистоту є національною пошуковою операцією. Вона включає перевірку заданого предмету пошуку на наявність патентного...

bottom of page