top of page

Що таке патент та патентна заявка

Updated: Sep 3, 2023


Автор Гаврилей Л.М.


Що ж таке патент, які у нього функції та як його застосовують у сучасних ринкових умовах?


Отже патент - це є не тільки паперова версія свідоцтва про реєстрацію прав на об’єкт інтелектуальної власності (далі ІВ),


а власне дані про реєстрацію відповідних прав на вказаний об’єкт, причому зазначена інформація знаходиться у відкритих реєстрах. Чому саме так? Будь-який патент має термін дії, термін подовження дії, здійснюється щорічна плата за підтримання чинності патенту, також існують інші ознаки, що обумовлюють статус та стан патенту, тобто діє патент чи ні. Паперова версія лише підтверджує, що саме з таким номером, саме такий власник отримав патент на дату реєстрації та публікації в бюлетені. Однак, протягом дії патенту власники можуть змінитися, або сам патент з багатьох причин може припинити дію повністю або частково (зміниться обсяг прав за патентом).

Таким чином, досліджуючи стан патенту, необхідно аналізувати не паперову версію, а саме ту інформацію, що містять про цей документ патентні бази.

Останніми роками значно підвищився рівень обізнаності суспільства щодо об’єктів інтелектуальної власності, тому не будемо зосереджуватися на тому, для чого потрібно захищати свою інтелектуальну власність, який порядок складання заявок і що повинно бути зазначено в патентному документі. Хоча, звісно, це теж дуже цікаві аспекти.

Але для розкриття представленої теми необхідно розуміти, що в патенті є розділ «формула винаходу», який можна вважати головним з точки зору прав, які надає патент. Тому всі розділи опису патентної заявки спрямовані на те, щоб цей невеликий, в декілька рядків, або великий, на декілька сторінок розділ “формула” існував, захищав та надавав права своєму власнику в зазначеному обсязі.

Процес отримання патенту починається з подання на реєстрацію до патентного відомства документів заявки, ці матеріали потім проходять експертизу, за результатами якої патентне відомство приймає рішення про внесення змін до матеріалів заявки, про видачу патенту або про відмову у видачі патенту. Тобто, спочатку подають заявку, яка потім може перетворитися на патент або ні, тобто діловодство за заявкою завершується реєстрацією патенту або відмовою у реєстрації.

Крім того, необхідно зазначити, що заявка може бути національною, тобто такою, що подана до відомства конкретної країни, або міжнародною, що подана за певною процедурою та певний час не стосується конкретної країни, а згодом, за бажанням заявника перейде у вибрану ним країну. Після проходження всіх етапів, передбачених національним/міжнародним патентним законодавством, і національна і міжнародна заявки або перетворюються на національні патенти або ні.

Для кращого розуміння подана Схема 1 можливого циклу від подання патентної національної або міжнародної заявки до реєстрації національного патенту.



Як видно зі схеми, початком процесу реєстрації є подання національної заявки, кінцевим продуктом в цьому ланцюзі є патент.

Також видно, що національна заявка може вийти на етап міжнародної реєстрації. Це не означає, що можна отримати міжнародний патент, таких не існує, але йдучи по міжнародному шляху, можна отримати патенти в інших країнах, тобто захисти вашу розробку не тільки у вашій країні.

Таким чином, національна заявка перетворюється у національний патент та/або/ні у міжнародну заявку та національний патент в інших країнах.

Recent Posts

See All
bottom of page